Jeg har vedlagt de opskrifter på hyldeblomstvin jeg hurtigt har fundet på internettet - i må meget gerne kommentere dem. Indtil videre regner jeg stortset med at lave det lidt på slump, dvs. koge min bærepose med hyldeblomst, lade det trække i én dag, i mellemtiden starte en gær op (jeg har købt en White Labs 099, og har derudover en normal vingær, hvis jeg ikke kan finde ud af at starte WL099'en op), og så ellers, når gæringsspanden skal startes, blande 1kg sukker pr. 1½l blomstervand og gærstarteren - lade det stå til det ikke længere bløbber og så flaske det. Hvordan lyder det ?
Og, er der nogen der ved om der skal noget specielt til for at starte en WhiteLabs099 op - jeg købte den i malt-bazaaren, men nu synes jeg den lyder en anelse besværlig at starte og holde ved lige. Kan man ikke bare gøre "som normalt" (lade den stå og passe sig selv, med sukkerstoffer).
Opskrift 1
Ingredienser:
Udtræk fra 4 bæreposer hyldeblomstklaser
Hvidvins bryg-selv sæt fra Matas (eller anden butik som sælger den slags sæt)
4 kg sukker
Klaring
1. dag: Hyldeblomsterne koges i 10 minutter, og står 1 døgn og trækker i vandet. Derefter sies udtrækket.
OBS: Husk, at der skal så lidt stilk med hyldeblomsterne som muligt. Hvis der er for meget, vil bitterstofferne gøre vinen bitter.
2. dag: Følg vejledningen i hvidvins bryg-selv pakken, med den forskel, at hyldeblomstudtrækket gør det ud for en del af vandet.
Resultatet er en let hyldeblomstvin - forstået på den måde, at den ikke er så massiv i smagen som den ville være, hvis der udelukkende blev anvendt hyldeblomst til vinen. Tyndet op med iskold danskvand er det en herlig sommerdrik.
Kilde:
http://www.sortmaane.dk/artikler/urter/news.display.php?id=6
Opskrift 2
Her er opskriften på en fantastisk sommerdrik. Nyd den kold,
fortyndet med danskvand. Eneste ulempe er at vinen skal trække
et år.
Til 25 l vin skal du koge 3 l hyldeblomster i 4 l vand ca. 20 min.
Afkøles, sies og hældes på vinballon med 6 l vand. Kog 3,5 kg
sukker i 6 l vand. Afkøl og hæld på ballonen med 50 g gær, 100 g
citronsyre og 3 l koncentreret lys frugtsaft (f.eks. Rynkebys den
grønne).
Blandingen stilles lunt 3-4 dage med gærrør på. Kog igen 3,5
l sukker i 6 l vand og hæld afkølet på. Fyld ballonen op med
vand lad det gære i 3 uger.
Vinen stikkes om og står 3 uger mere. Gentag til vinen er
klar. Hæld på flasker.
Kilde:
http://www.skovforeningen.dk/media/hyld_skovenligenu_skoven_5_06_1.pdf
Opskrift 3
1 liter hyldeblomst
4 l vand
1 1/2 kilo sukker
250 g rosiner
2 citroner
1 brev vingær
Sukker vand rosiner og citronsaft bringes i kog i ca 15 min og afkøles til det er fingervarmt, hvorefter gæren drysses i og tilsidst lægges hyldeblomsterne i opløsningen. Stil vinen til gæring et lunt sted idet der røres godt i blandingen hver dag. Når vinen er holdt op med at gære sies den og der kommes næringssalt ved og vinen går lov at stå i et par måneder.
Kilde:
http://www.skarresoehus.dk/hyldeblomst.htm
Opskrift 4
Ingredienser:
2 kg fine hyldeblomster
7-8 kg melis
Portvinsgær til 25 liter
Gærnæringssalt til 25 liter
150 g citronsyre
Blomsterklaserne befries for alle grovere grene, hvorefter der gerne skal være 2 kg blomster tilbage. Blomsterne koges i 5 minutter i 5-6 liter vand. Det ser forfærdeligt ud, men det er rigtigt nok.
Efter afkøling til under 25 graders sies afkoget gennem et klæde (saftpose) over i en ballon (25 liter), og gæren tilsættes.
2 kg melis opløses i 4 liter vand og hældes i ballonen (max 25 grader). Det hele rystes godt, og der sættes prop og gærrør i ballonen, som stilles på et lunt sted. Gæringen skulle så gerne gå i gang i løbet af et lille døgn.
Efter 3 dage tilsættes igen 2 kg melis opløst i 4 liter vand (max 25 grader)
Efter endnu 3 dage tilsættes 1 kg melis opløst i 4 liter vand
Efter endnu 3 dage tilsættes 1 kg melis opløst i 4 liter vand, hvis man ønsker en lidt tør vin, eller 2 kg melis i 4 liter vand, hvis man ønsker en lidt mere sødlig vin.
Desuden tilsættes gæringssalt og 150 g citronsyre opløst i vand. Der fyldes op med vand til 25 liter.
I de følgende (to) måneder bobler vinen stille og roligt, og når den bobler mindre end 3 gange i minuttet, skal den stikkes om.
Med 1 - 1 ½ måneds mellemrum stikkes den om endnu et par gange.
Vinen står nu på den sidste ballon ½ - 1 år, hvorefter den kan drikkes.
Kilde:
http://www.tv2fyn.dk/article/131818
Opskrift 5
Ingredienser:
30-40 Klaser Hyldeblomster
80 g Vinsyre
2 kg Sukker
2 Citroner
1½-2 l kogende Vand
Sukker og Vinsyre kommes i en Gryde og det kogende Vand hældes i. Naar sukkeret er opløst kommes Citronskiver og Hyldeblomster i. Det hele skal staa og trække i 5-6 Dage. Der røres i det i Ny og Næ. Fortyndes med Vand naar det drikkes (afkølet).
Kilde:
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrift2/visopskrift.php?id=12984
Opskrift 6
1 pk. Danvino hvidvin (Matas, kr. 170,-)
2 balloner (Matas, plast, kr. 125,- pr. stk)
1 gærrør (Matas, kr. 30,-)
4 kg. sukker (Helst perlemelis, hvis det kan skaffes)
Almindeligt sukker kan bruges, men det er forurenet med
ultramarin [1], som kan hæmme alt liv, også for gærceller.
Pluk 2,5 kg. - gerne mere - hyldeblomster (klaser). Klip det
meste af det grønne fra. Hæld kogende vand over. Efter afkøling
til lunkent, stilles det i køleskab.
2 dage senere starter du hvidvinen, der ligger vejledning i
pakken. Forskellen er blot at du, som en del af vandet, i stedet
tilsætter vandet fra hyldeblomsterne. Vandet bør have en
temperatur på 22-25 grader ved tilsætningen.
Kilde:
http://groups.google.com/group/dk.kultur.mad+drikke/tree/browse_frm/month/1998-06/1a22a5c0575a454f?rnum=21&_done=%2Fgroup%2Fdk.kultur.mad%2Bdrikke%2Fbrowse_frm%2Fmonth%2F1998-06%3F#doc_4e24a8a79b672b1c